Pravidla pro konání farmářských trhů v Třeboni
V Dodatku č. 1 Tržního řádu a v Provozním řádu farmářských trhů v Třeboni, který tvoří jeho přílohu, jsou stanovena pravidla pro konání farmářských trhů v Třeboni, platná od 11.5.2011.
Jako místo konání farmářských trhů je určen intravilán vnitřního města – Třeboň I.
Dále jsou stanoveny:
- Sortiment: mlékárenské produkty, pekařské výrobky, masné výrobky, vejce, včelí produkty, ovoce i lesní plody, zelenina, šťávy, mošty, houby, květiny, byliny, koření, sadba všeho druhu, rukodělné výrobky (např. z proutí, dřeva, keramika, kovu a další), živá zvířata.
- Termíny a provozní doba: březen – prosinec od 7.00 hod. do 18.00 hod.
- Mobiliář : pronajaté i vlastní stánky, prodej musí být realizován vždy z pultů, ovoce a zelenina musí být uložena v bednách.
- Povinnosti provozovatelů trhů:
- předložit do konce měsíce ledna každého roku Městskému úřadu – živnostenskému odboru (příp. odboru životního prostředí ) seznam s daty konání farmářských trhů;
- každý rok před konáním trhů zpracovat systém organizace trhů (registrace prodejců, mobiliář, odvoz odpadků atd.), včetně výše poplatků od prodejců a předloží je radě města.
– přesně vymezit plochy určené pro farmářské trhy a zajistit potřebná povolení (např. zvláštní užívání komunikace, souhlas vlastníka atd.);
- zajištit vhodné rozmístění stánků, uložení a skladování zboží, čistotu a pořádek, zajištit kontejnery na živočišný odpad, exkrementy a ostatní odpadky, uvést užívané prostory po ukončení prodeje do původního stavu, případně vydesinfikovat znečištěné plochy při prodeji živých zvířat;
- vést evidenci osob, které prodávají zvířata nebo živočišné produkty v rozsahu evidenční povinnosti dle veterinárního zákona, zajistit registraci Krajskou veterinární správu;
- umožnit prodejcům připojení ke zdroji elektrické energie, případně přístup ke zdroji pitné vody a WC;
- zajistit, že na trzích nebudou prodávány ani zakázané produkty (dle speciálních zákonů a předpisů), ani závadné nebo poškozené výrobky, výrobky mimo předepsaný sortiment, ani výrobky od tzv. „překupníků“ výrobců nebo ze skladů;
- uložit prodejcům povinnost zajistit udržování čistoty a pořádku při prodeji i skladování zboží;
- seznámit před zahájením jednotlivých trhů všechny účastníky s Provozním řádem.
- Povinnosti prodejců :
- označit stánky jménem, adresou, případně identifikačním číslem, podnikatelé označí stánek dle živnostenského zákona, označit výrobky cenami.
- chovatelé mohou prodávat živočišné produkty ze zvířat z vlastního chovu, které nebyly získány ve schváleném a registrovaném, popřípadě jen registrovaném výrobním podniku, a to za podmínek, které ukládá Krajská veterinární správa;
- ostatní prodejci potravin a surovin živočišného původu musí zajistit, aby jimi prodávané potraviny a suroviny byly získány ve schváleném a registrovaném, popř. jen registrovaném podniku. Jejich povinností je udržovat je při stanovených teplotách; prodejce je povinen teploty kontrolovat;
- na místě doložit původ produktů;
- označit potraviny stanoveným způsobem, označení „domácí“ v názvu potraviny je nepřípustné;
- neprodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti, to je nepřípustné;
- po celou dobu uvádění do oběhu chránit potraviny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek;
- dodržovat požadavky na osobní hygienu, mít čistý oděv, při prodeji nebalených potravin, zejména masa, zajistit zdroj pitné vody k mytí rukou;
- potravinářské a jiné odpady co nejrychleji odstraňovat tak, aby nedocházelo k jejich hromadění, a aby nepředstavovaly přímý ani nepřímý zdroj kontaminace;
- u biopotravin či bioproduktů zajistit označení výrobků na obalu logem „zelené zebry“ nebo viditelně umístit oprávnění (certifikaci) k používání značky „bio“;
- dodržovat jak další hygienické a veterinární předpisy, tak zákony o zemědělství, o potravinách, předpisy a směrnice Evropské unie, živnostenský zákon a další.
Komentář